Mijn favorieten

Kosten Koper, wat houdt dit nou precies in?

Als je de prijs van een huis ziet, staat er meestal de vraagprijs met daarachter k.k.
Dat staat voor Kosten Koper, maar
wat houdt dit nou precies in?

Deze kosten zijn voor de overdrachtsbelasting, de notariskosten en kadasterkosten.

Deze kosten zijn voor de koper.
Kosten Koper.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is de belasting die je moet betalen als een woning van eigenaar wisselt. De overdrachtsbelasting voor woningen is 2%. Meer hierover kun je lezen op www.belastingdienst.nl.

Notariskosten

Een notaris maakt de leveringsakte op. De kosten voor deze akte zijn ongeveer € 300,- tot € 600,-. Als koper mag jij de notaris kiezen. Het is dus verstandig hier goed over na te denken.

Kadasterkosten

De kadasterkosten zijn voor de inschrijving van de leveringsakte bij het kadaster.
Deze kosten variëren (dd 2017) tussen de € 77 of € 126, hierover vind je meer info op www.kadaster.nl.

En dan ook nog…

De kans is groot dat je een hypotheek af moet sluiten. Dan heb je als koper nog eens extra kosten. Zoals extra notaris- en kadasterkosten. Je moet namelijk naast de leveringsakte ook nog een hypotheekakte op laten stellen en je moet je hypotheekakte ook weer inschrijven bij het kadaster.

Omdat je niet iedere dag een huis koopt, is het verstandig je te laten adviseren door een hypotheekadviseur. Daarnaast heb je ook nog een taxatierapport nodig.
WIl je een hypotheek afsluiten met de veiligheid van de NHG, dan betaal je eenmalig een premie van 1% over het totale hypotheekbedrag. Meer hierover kun je lezen op www.nhg.nl.

Als je al deze kosten (overdrachtsbelasting, notariskosten, kadasterkosten, hypotheekadvies,  taxatierapport en NHG) optelt, kun je rekenen op een bedrag van 5 tot 6 procent van de aanschafwaarde van je woning. Dus wanneer je een huis koopt van € 200.000, je nog € 10.000 extra kwijt bent aan de ‘Kosten Koper’.

Nieuwe wetgeving

Door een nieuwe wetgeving is het tegenwoordig niet meer mogelijk om meer dan 101% van de woningwaarde te financieren. Dus je moet deze ‘Kosten Koper’ grotendeels met eigen middelen betalen.

Wij hebben de oplossing, betaal géén Kosten Koper

Zoals je hebt gelezen moet je eigen geld hebben om tegenwoordig een hypotheek af te kunnen sluiten.
Voor veel starters is dit onmogelijk. Het geld dat ze hebben gespaard hebben ze hard nodig voor de inrichting van hun huis.

Wij adviseren om géén lening af te sluiten om de kosten koper te financieren, maar kijk verder. Het Wij Collectief kan helpen.

Wat betekent het als je koopt met onze (ver)koopformule, het Wij Collectief?

  • je krijgt gratis een hypotheek advies;
  • de taxatie is gratis;
  • de notaris is gratis;
  • je betaalt geen NHG kosten;
  • je betaalt geen overdrachtsbelasting.

Blijf niet langer huren of wachten tot je voldoende spaargeld hebt. Ben je uit je huis of appartement gegroeid? Neem vandaag nog de stap en neem contact met ons op.

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring